Блог доктора Ломанова

Чи вакцинувати від ВПЛ чоловіків?

Чи варто робити моєму синові щеплення від ВПЛ? Чи варто робити щеплення моєму хлопцю? Навіщо вакцинувати хлопчиків і чоловіків, якщо рак шийки матки зустрічається тільки у жінок? Останнім часом я дуже часто отримую ці та інші запитання щодо вакцинації проти ВПЛ.

По-перше, жінки заражаються ВПЛ від чоловіків. По-друге, ВПЛ також викликає рак у чоловіків. Згідно з даними, опублікованими на щорічній конференції Американського товариства клінічної онкології в 2021 році, в період з 2001 по 2017 рік захворюваність на рак голови та шиї у молодих чоловіків зросла в п’ять разів. Рак голови та шиї у чоловіків зустрічається в чотири рази частіше, ніж у жінок. Також, немає тесту на рак, спричинений ВПЛ, у чоловіків.

Пап-тест виявляє рак шийки матки на ранній стадії у жінок. Вакцини проти ВПЛ захищають від зараження певними типами вірусу папіломи людини (ВПЛ), які викликають рак ануса, шийки матки, рота та горла, пеніса, піхви та вульви, а також генітальних бородавок.

Хоча є кілька організацій, які розробляють рекомендації щодо щеплення проти ВПЛ, ці рекомендації дещо відрізняються одна від одної. Деякі рекомендації полягають у тому, що хлопчикам і дівчаткам слід робити щеплення з 9 років. Центр контролю та профілактики захворювань (США) каже, що діти віком 11–12 років повинні отримати дві дози вакцини проти ВПЛ з інтервалом від 6 до 12 місяців. Крім того, вакцини проти ВПЛ можна робити з 9 років.

Дітям, які розпочали вакцинацію проти ВПЛ після свого 15-річчя, необхідно ввести три дози протягом 6 місяців.

☝🏼Вакцинація проти ВПЛ не рекомендована всім людям старше 26 років.

Якій вакцині надати перевагу? У кожній країні можуть бути свої рекомендації щодо вибору типу вакцини. Наприклад, у Канаді доступні дві вакцини проти ВПЛ: Cervarix® (HPV2) і Gardasil®9 (HPV9). Вакцина проти ВПЛ 9 дозволена для застосування як чоловікам, так і жінкам. Вакцина Церварикс дозволена лише для жінок. Гардасил захищає від 9 типів ВПЛ, тому зараз їй надають перевагу.

Нещодавно були опубліковані дані, що навіть разова доза вакцинації має хорошу захисну реакцію. Тому в країнах, де повна вакцинація недоступна, навіть одна вакцина може бути дуже корисною.
Урология Венерология Лабораторная диагностика